Monday, December 14, 2009

JEPUN: episod 2

Bismillahirrahmanirrahim,
dengan nama ALLAH yang maha pemurah lagi maha penyayang..

first of all,
tqa minta maaf sebab hampir sebulan tak mengupdate blog...
hehe, macam dah bersarang blog ni kan???

minta maaf teramat,
sebab tqa menghadapi beberapa masalah dari luaran dan dalaman..
.so, dalam masa sebulan ni,
ALLAH dah uji tqa dengan pelbagai2 perkara yang ingin tqa rakamkan di blog ni...insyaALLAH.




JEPUN..oh JEPUN..
sangat-sangat BEST..
TERIMA KASIH ALLAH KERANA MENGIZINKAN TQA MENJEJAKKAN KAKI KE BUMI SAKURA itu..

it wassss...
so sweet and fantastic journey of mine!


............



cerita bermula di sini...

-Tanggal 20 November 2009-

alhamdulillah, tqa selamat tiba di narita airport jam 7.30am waktu jepun,
menaiki singapore airlines auckland-narita.


sesampai je depan pintu kastam,
pakcik kastam tu menyambut tqa dengan ucapan;

"konichiwa.."

tqa pon membalas dengan senyuman...(tak tahu nak jawab ape..hehe..)

lesson learnt:  kalo nak g negara asing, at least belajar la sepatah dua bahasa negara tu..huhuhu.


tqa yang terkesima sbb pakcik tu cakap nihongo', terus je kasi passport.. pakcik tu dengan segeranya terus menyelak visa page..pastu die nampak curiga..berkali2 die tengok muka tqa...

huhu, rupanya...
dia curiga dengan JAPAN VISA tqa...
sbb JAPAN VISA tu expired 20hb november..
means...tarikh tqa arrived di tokyo...

alamak...camne ni???
takkan tqa kena hantar balik ke auckland kot..huhu...sedih2..

Pakcik tu lalu menyoal siasat tqa...die buka fail merah yg tqa tengah pegang time tu dan cek sume dokumen di tangan tqa...then, tqa pun explain yang visa tqa diluluskan oleh JAPAN EMBASSY dan disahkan oleh JAPAN CONSULATE  di Auckland..visa consulate tu yang suruh tqa buat visa pada 20 August...xtahu pulak yang xley masuk jepun selepas 3 bulan dibuat VISA..

tqa pun try convincekan PAKCIK KASTAM yang tqa layak berada di negara jepun dan lain2...

akhirnya...
setelah sekian lama berbincang dengan beberapa pegawai kastam yang datang ke tempat kejadian,
tqa pun diluluskan masuk ke negara JEPUN..
alhamdulillah............!

setelah selesai ambil beg bagasi, tqa pun meluru keluar mencari public phone..

alamak!!
xfaham pulak ape yg ditulis kat public phone tu...sbb xde instruction ENGLISH pon..adoii..

tqa pun cuba masukkan duit dan main agak2 je ape yang tertera kat screen phone tu...dan alhamdulillah...berjaya call mak di perlis..

kemudian, dari jauh...dah kelihatan kelibat 2 orang gadis melayu yang manis...
tqa agak-agak...mungkin diorang la akhwat yang syapiqah maksudkan..
dari jauh, tqa hulurkan senyuman manis...

"assalamualaikum..."
"waalaikumsalam..awak atiqah ke?"
"ye..saya atiqah...ini che tom eh?"
"bukan, sy kawan che tom...hehe..kak diana,,,ini kak siti..."
"alamak...minta maaf kak...syapiqah cakap, che tom nak dtg...huhu.."

............



kami bergerak ke IKEBUKORO iaitu rumah kak diana dan kak siti.

rumah tu..insyaallah tqa dah namakannya..

"raudhah"

iaitu... taman syurga..

tempat cantik, indah dan tenang..tempat duduk2 penghuni syurga..
insyaALLAH.


.............

IKEBUKORO 20 NOVEMBER 2009

...first time naik dencha (train biasa) ke sana..
rupenya jauh jugak dari tokyo..huhu.

sampai je disana..terus cari makanan..huhu..lapar sangat2..
alhamdulillah, akhwat jepun di ikebukoro sangat2 memahami..
tqa disajikan dengan mee goreng versi jepun..alhamdulillah..sedap sangat..
jazakillah khair buat aqilah, chef yang comel.

malam tu,
kak siti masak lagi...
alhamdulillah...
simple je, tapi sangat2 kenyang..







.......
 
oleh sebab jet lag lagi, tqa tidur awal malam itu...rumah RAUDHAH pada malam itu sudah dipenuhi ramai sisters/ akhwat dari pelbagai lokaliti di jepun..semuanya bekumpul untuk ke autumn gathering di NIIGATA esok pagi..

walaupun rumah tu sangatlah bising, dan tqa hanya tersdai di ruang tamu...
tapi tqa tak mampu membuka mata kerana terlalu letih dan mengantuk...huhu..
namun,
sayup-sayup tqa dengar juga ada sahanat yang memperkenalkan tqa kepada sisters yang hadir..yelah, muka xfamiliar kan..huhuhu..

tamat cerita 20 NOVEMBER.

.............

<>
 alhamdulillah, syukur pada ALLAH,
sebab bukan mudah untuk menjejakkan kaki di negara NIHON tu,

bermula dari proses membuat visa yang sungguh2 rumit...
sehinggalah masalah di kastam..
terima kasih ALLAH..
sebab ALLAH mengizinkan juga sampai disana.

teringat ketika hampir 5 kali tqa turun naik pejabat JAPAN EMBASSY di AUCKLAND..
berbincang dengan VISA CONSULATE di sana..
itu tak kena,
itu tak kena..
ini tak cukup,
itu tak cukup..


huhu, sungguh teliti dan rumit ye...orang-orang NIHON bekerja.
bank statement pun kena lampirkan untuk 3 bulan before tarikh buat visa...
duit dalam bank pula harus SEKIAN...SEKIAN..
aiseeeh..

apepun,
ini wajar dicontohi mungkin...
jadi, xde la sangat masalah LEBIHAN PENDATANG TANPA IZIN ke sesebuiah negara..
heheh :)

wallahualam.



4 comments:

hana szied said...

SALAM.
bestnye..kak ade Ym?
mungkin kte bleh bekenalan ngn lebey dekat..syukran..

-И α Ě ɨ Ľ α- said...

SALAM.
bestnye..kak ade Ym?
mungkin kte bleh bekenalan ngn lebey dekat..syukran..

p/s: maaf td tergune akaun adik saye...sebenarnye saye yg Nak ym akk..syukran

Ahsani Taqwiim said...

waalaikum salam..
boleh je nak ym dengan akak :)

sayangsicomel_atiqah2000@yahoo.com

cik mus'ab said...

Salam ziarah.. nk tanya, enti kenal husna x? dia blajar kat jepun. sisters/ akhawat :)