Thursday, June 4, 2009

DILEMMA AKHAWAT (power??!)


(ARTIKEL INI MUNGKIN BOLEH MENIMBULKAN KONTROVERSI)
ayooh....the power of muslimat..BERUSAHA!


Saya sudah lali, sudah mangli dengan ungkapan 'pelemah semangat' yang sering dituturkan muslimin tatkala melihat ada muslimat yang mungkin pada pandangan mereka 'agak menonjol' dan 'terkehadapan'. Saya juga sudah biasa sangat dengan persepsi-persepsi kaum Adam, dengan pandangan dan lirikan sinis mereka tatkala saya bangun untuk memberikan pandangan dalam mesyuarat-mesyuarat yang dijalankan. Tak kurang ada yang senyum-senyum, gelak-gelak, berbisik-bisik. Pelbagai reaksi ditunjukkan. Dalam sesi muhasabah muslimin-muslimat, pernah ada seorang muslimin menyatakan yang dia pelik dengan saya yang tak serik-serik untuk bangun dan bagi pandangan walaupun saya pernah dikritik dan kehadiran saya kadang-kadang 'tidak disenangi' muslimin kerana 'menggugat' mereka. Saya tak katakan semua muslimin begini. Ada segelintirnya memang absolutely macam ni ! Saya tak kata saya bagus sangat, sebab saya memang tak bagus sangatlah saya masih tidak boleh diterima oleh semuanya!

Salah satu sebab muslimat terus terkebelakang antaranya kerana inilah. Tak tahan dengan penangan dan kerenah muslimin yang jenis ni. Tapi hakikatnya, sebab ini bukanlah 'real problem' kepada kelesuan gerakan muslimat, tapi hanya sekadar 'presented problem'. Realnya muslimat selalu berdepan dengan masalah krisis keyakinan diri, rasa rendah diri (inferior) yang tak bertempat, malu yang tak perlu dan juga dibuat-buat. Pergi lebih dalam lagi, muslimat sebenarnya selalunya sangat kurang membaca, kurang kemahiran. Inilah antara penyebab utama pada pandangan saya, gerakan muslimat tak boleh sekencang gerakan feminisme liberal yang lain, tak mampu pergi jauh memimpin dan membuat perubahan.

Justeru, muslimat perlu 'sedar' dan 'terasa' akan hakikat ini. Saya sendiri sebenarnya cukup-cukup terasa. Saya tahu ada insan-insan diluar sana yang mengatakan yang muslimat "POYO" , bercakap je lebih dari tindakan. Bercakap pulak kosong, tak berisi. Itupun kalau bercakap, berdozen-dozen muslimat hanya mampu menjadi tukang angguk dan tukang geleng sahaja dalam mesyuarat-mesyuarat penting, hingga kadang kehadiran mereka tak dirasai pun. Inilah antara agenda-agenda ujian yang menguji gerakan muslimat.”

Petikan ni ana ambil daripada blog kak nurul syuhada, zaujah Ust Syaari. Sangat setuju dengan pernyataan ni! Membawa ana utk berfikir panjang serta menganalisis. Benar! Muslimat selalu menjadi bahan dengan isu ‘lemah’.
Muslimat lemah.
Muslimat selalu rendah diri.
Muslimat senyap dalam meeting.
Muslimat cakap banyak sangat dalam meeting.
Muslimat tak thiqah di belakang muslimin.
Muslimat dq dulu vs muslimat dq uia jadi perbincangan.
Lagi? (tambah sendiri)

PERSOALAN (utk dijawab)

1)Ada senior ana katakan, muslimat banyak futur sebab bila dah kahwin, sibuk dgn anak-anak dan keluarga. Malah, perancangan sebelum berkahwin pun tidak diletakkan bagaimana kehidupan dlm perjuangan kita selepas memiliki keluarga sendiri.
Banyak kisah anak-anak terabai dek ibu dan ayah yang sibuk ‘berjuang’. Bagaimana agaknya kehidupan seorang muslimat menguruskan keluarga di samping tidak mengenepikan perjuangan? Muslimat fulltime?


2) Muslimat tak semuanya berani bercakap di hadapan. Yang tak berani, mungkin sebab rasa tak ckp ilmu, tak layak, rasa tak perlu, malu, takut idea tak bernas, soalan ntah ape-ape.

Monolog kebiasaan :
“Kalau aku tanya soalan, soalan ni simple je. Ntah-ntah semua org dah tau ”
“Kalau aku bgn jwb, jwpan tak semantap budak DQ yang lengkap dengan dalil, hujah, hadith”
“Kalau aku bangun, muslimin akan pandang aku dengan pandangan penuh kePOYOan mereka pada aku”
“Kalau aku bagi idea, mesti awal-awal lagi kena reject. Better aku dgr je idea org lain ”
“Kalau aku ………”
Banyaknya kalau..

Apa cara dan jawapan terbaik utk meningkatkan motivasi insan-insan yang bermonolog seperti ini?

3) Aku bersekolah di sekolah semuanya perempuan. Bila masuk DQ, pemikiranku agak jumud lantaran suasana di DQ begitu meng’attack’ku utk menyempitkan fikiran. Muslimat menjadi agak takut utk berhadapan dgn muslimin. Dalam kelas Bahasa Inggeris, aku rasa tak banyak muslimat bersuara utk menunjukkan skill mahupun kebolehan mereka. Aku tahu kenapa.. MALU dgn para hafiz Quran. Sesetengah Huffaz tidak suka utk melihat muslimat yg menonjol dan terkehadapan. Adakah thiqah, jaga pandangan, atau ego?

Apa cara terbaik utk muslimat berani ke hadapan dgn mengekalkan ke’izzahan mereka sbg srikandi Islam? Perlukah utk tampil di kaca mata televisyen dengan berfesyen semata-mata memenuhi syrat pihak TV utk memudahkan kita berdakwah pada org ramai?


4) ana pernah terfikir dan masih blm dpt jwpannya. Kalau muslimin kuat solat, akan ada tanda hitam di dahinya. Tapi ana tak pernah lihat tanda hitam di dahi muslimat. Kenapa ya?


5) katakan seorang muslimat ni mengalami penyakit ‘malu’ yg kritikal. Bercakap kat dpn pun malu, menulis ttg dakwah pun malu, bekerja pun malu. Agak-agak apa yg dia boleh buat utk membantu Islam?

Ada jawapan?
Jom kongsi

Allah-lah yang telah menurunkan ketenangan ke dalam hati orang-orang mukmin supaya keimanan mereka bertambah di samping keimanan mereka (yang telah ada). Dan kepunyaan Allah-lah tentara langit dan bumi[1394] dan adalah Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana, QS 48. Al Fath :4.
Yaa.. Allah… berolehkanlah kami kekuatan dan kesabaran dalam beribadah kepada-Mu Allahumma Amiiiin


ARTICLE INI DI COPY PASTE dari sahabat karib ana, SUFI.
http://wwwkembarasufi.blogspot.com/
...................................................................................

sufi dear..
teringat zaman2 sekolah kite..
sufi tetap tegar dan teguh seperti dulu.
bagi tqa..sufi adalah muslimah IDEAL
sufi, permata hatiku selalu..

sufi,
tqa..masih kebelakang..
seperti dulu...
malu nye pada sufi..
sufi SAHABAT ALQURAN..
tqa?
masih berusaha dgn hafazan yang bersisa..
dgn hafazan yang cetek..
terlalu tandus dan faqirnya, sahabat mu ini..

sufi,
doakan tqa..
ye?
menjadi butiran permata di BUMI KIWI ini..

walau medan perjuangan kita berbeza..
tapi kite tetap bersama..
insyaALLAH.

tqa sayang sufi.

1 comment:

Mat Surau said...

Mnarik artikel ni. Sya bsetuju sgt2. Mm. 4 Our Information; Hfaz Quran (F.Kifayah sje) ttp Mjge Hfazan Quran kte (2 yg Wajib). Wallahualam. Xgne kt hfaz Quran ttp xamalkan ayat yg kte hfaz. Xpun, lpe. Skadar jd org yg pernah hfaz Quran je. Nnt kt akhirat, ayat yg kte lpe akn tuntut kte. Wallahualam. Anyway, sya amat muliakan mreka yg Hafidz Quran. Sekadar nk komen penutup artikel ni. He2. Betulkan sya kalo ada yg xkna dgn kmen sya.