Monday, January 11, 2010

UMAR oh UMAR oh!


Ada seorang tokoh pemuda.
hebat oh hebat nya dia...
aku kagum, oh kagumnya.
ini dia..
kisah UMAR kita...

khalifah yang satu itu...
dikenal dia dengan keBENGISan, keGARANGan, keTEGASan...
OH TAKUTNYA!

tapi.....
ini dia...aku TERPANA seketika.
kagum.
kisah dia..kisah dia...
Begini ceritanya.....

                                                                   ................


Pernah pada satu ketika datang seorang lelaki ke rumah Khalifah Umar Ibnu Khattab r.a untuk mengadukan karenah isterinya. Beberapa saat lamanya dia menunggu si depan pintu, tiba-tba dia terdengar suara isteri Khalifah Umar sedang marah-marah pada suaminya, tetapi Khalifah tetap diam dan tidak menyahut. 

Melihatkan keadaan seperti itu lelaki tersebut pergi meninggalkan tempat itu sambil berkata pada dirinya: 
“Kalau keadaan Amirul Mukminin seperti itu, apa lagilah keadaanku!

Tetapi sebaik sahaja dia hendak melangkah pergi, Khalifah Umar keluar dan memanggilnya.

Umar bertanya, “Apakah tujuan kedatnganmu?

Ya Amirul Mukminin, aku datang untuk mengadu kelakuan isteriku. Dia sangat cerewet dan sering menghamburkan kata-kata kesat kepadaku. Akan tetapi apabila aku sampai di depan rumah Amirul Mukminin, aku dengar isteri tuan juga sama dengan isteriku. Kerananya aku lalu berfikir, “Kalau isteri Amirul Mukminin pun seperti itu, apa lagilah isteriku.

Khalifah Umar menjawab: 

“Aku tabah dan sabar menghadapi kenyataan itu kerana dia telah menunaikan kewajipan dengan baik terhadap diriku. Dialah yang memasak makananku, dialah yang membuat roti bagiku, dialah yang mencuci pakaianku, dialah yang menyusukan anak-anakku, padahal itu bukan merupakan kewajipan baginya.

“Dan dialah juga yang mententeramkan hatiku sehingga aku dapat menjauhkan diriku dari perbuatan yang haram. Kerana itulah aku tabah dan sabar mendengarkan apa sahaja yang dikatakannya mengenai diriku! Lelaki itu menyahut: “Ya Amirul Mukminin, demikian juga isteriku!

Khalifah Umar kemudian menasihatinya: “Saudara, bersabarlah menghadapi isterimu, kerana keadaannya itu hanya sebentar sahaja.

SUBHANAALLAH. hebatnya UMAR..ya ALLAH, jadikan aku seorang UMAR.

............


 Rasulullah SAW bersabda :

“Hendaklah kamu berlaku dan berbicara baik-baik dengan wanita, kerana mereka diciptakan daripada tulang rusuk yang bengkok dan yang paling bengkok ialah yang berada di bahagian atas. Jika kamu meluruskannya ia akan patah dan jika kamu membiarkannya ia akan tetap bengkok. Kerana itu hendaklah kamu berlaku dan berbicara baik-baik dengan wanita"

3 comments:

...teratai biru... said...

...andai dapat ditemui si dia yg seperti UMAR, subhanallah...

~suka entri ini...

~teruskan menulis

~moga istiqomah

~salam sayang dari bumi sakura...

Atiqah Humaira said...

to teratai biru:

yeah, moga bertemu dengan si dia yang seperti umar..dan kita juga haruslah menjadi UMAR..iaitu tidak sekadar melihat keburukan dan kekeurangan seseorang..tapi yang dilihat ialah kebaikan..maka barulah ada lapang dada disitu..insyaallah :)

salam sayang juga dari bumi kiwi untuk kamu yang dicintai di sana.

hugss.

珍珠奶茶Eason said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社