Monday, January 18, 2010

duit oh duit.

Alhamdulillah, tadi baru selesai meeting rumah ANSAR.. hurm, after dihitung2 semua perbelanjaan (food, internet, electricity, house rent) , semuanya sekali mencecah NZD 500. Itu belum masuk bond rumah NZD 385, dan bond elektrik NZD80.. waah, mau 1 thousand juge duit yang harus dikeluarkan untuk bulan pertama ni..maklumlah, kami di ansar ni baru pertama kali tinggal bersama..kalau dulu, ,masing2 tinggal di university accommodation. semuanya disediakan..huu.. tapi sekarang, budgeting rumah semuanya kami berempat hitung bersama.

Alhamdulillah, tqa dah bayar duit rent rumah untuk 2 bulan, until FEBRUARI...kalau tidak, memang sesak nafas teramat..sebab, bila di conggak2 duit dalam akaun bank untuk digunakan sampai februari ni hanya tinggal NZD 400+. huu ...nak bayar elektrik, telefon sume lagi..astaghfirullah.. actually, cukup je kot, moga2.. sbb tqa bukanlah seorg yang boros mana.

sepanjang di auckland ni, tak pernah lagi tqa membeli baju, seluar, kasut atau apa2. yang pernah pun, beli beg laptop, sweater, heater dan barang makanan.. selebihnya, tqa gunakan untuk simpanan masa depan (itu yang boleh terbang ke jepun dan australia)..huu. dan lagi, tqa beli sourvenior untuk family dan kawan di malaysia, hadiah2 untuk sahabat2 auckland dan juga sedikit untuk amal akhirat ;)

tapiiiiiii.............
sekarang ni rasa kecut perut, sebabnya...laptop tqa rosak..bila col kedai laptop tu, dia cakap, motherboard laptop rosak..dan if nak ganti..mybe dalam NZD300+. huu, makanya...duit tqa sampai bulan Februari nanti, hanya ada lebih kurang NZD 100+. bagaimanakah? huu. risau nih.

erm..duit tu dari ALLAH kan?
bila sampai masa, mesti ALLAH suruh MOE masukkan duit juge...moga2 cepatlah MOE masukkan duit..if possible, biarlah bulan februari nnt..huu....

duit oh duit..

material tu rupanya penting. memang penting. tapi...
kalau tahu guna, tahu budget dan tahu sabar,
insyaallah...
material xsepenting mana...

pening memang pening,
lagi2 dalam situasi GAWAT sekarang ni..
tapi tak mengapalah..
ALLAH nk kasi tqa kurus sikit kot..hehe..

laptop ku...oh...sedih juge sebab rosak..
sedih sebab terpaksa menyusahkan syira ( roomateku yang comel lagi baik)..
asyik2 je pinjam laptop die..huu...

bertambah sedih bila tahu hardware pulak yang rosak..hmm.
sebab hardware mahal kan?
tapi bila tqa fikir balik...
mungkin ALLAH nk kafarah dosa ni...mungkin ada perkara sia2 yang tqa buat dengan laptop tu..wallahualam...
tqa hope ALLAH bersihkan laptop tu..bersama bersihkan juga dosa pada diri tqa..ameen.
duit? xperlah...moga ALLAH bersihkan juga duit tu..insyaallah.

apa yang lagi BEST melainkan pengampunan/ kafarah dosa dari ALLAH kan?

oh atiqah,
bersabarlah...


(kalau lah tqa boleh tarik DUIT dalam air tu...ngeh2...cukuplah berangan! minta dari ALLAH k?) 

5 comments:

Kunang-Kunang said...

Semoga masalah tiqa dapat selesai, mudah-mudahan.

Anonymous said...

money is not everything,
but everything is money..

miss u kak tqah :(

ayumiza,cairo

366 日 said...

akak pon slalu risau psal money..
padahal slalu cukup je kan..
akak slalu fikir itu tak cukup nnt..ini tak cukup nnt..tp sbenarnye akak masih kurang yakin pd yg memberi duit tuhkan..hurm~
ganbare2..tingkat kan keimanan mu..yosh!!

Atiqah Humaira said...

to kunang2: terima kaseh auntie sebba memberi doa ikhlas untuk tkah. tkah teringin sangat nak jumpe auntie :)

to anonymous: betul..money is not everything..huu.. miss u too ayu..nantikan akk berjaya terbang ke cairo..ngeh2 (masih berimpian walau tiada "pulus")hehe

to 366:
sungguh, sesuatu tu jangan terlalu dibebnkan di fikiran dan dada.. iff kite just take it as simple thing, insyaaallah, akan jadi simple..just fikir yang baik2 je...
duit ni kalo difikirkan sangat, tak bergerak lah kite..sebab zaman sekrg ni, asyik2 kna kuarkan duit je...huu.so, pesan tkah, guna duit berjimat2 lah dan simpanlah selagi mampu...dan if ade lebih..hehe.

wallahualam.

珍珠奶茶Eason said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社