Friday, October 16, 2009

bercakap pada HATI.

to: hati ATIQAH



assalamualaikum
kun sa bai dee?
sa bai dee rae?
                                                                                     
Kit theung
kit theung phaaw khaawng, maan dan, phee naawng..!
chan rak khoon maak leeuy..
khaaw thort ALLAH,
khaaw thort khaaw phooy.

sao.
nguang.
nguang newey.

sao.
nguang.
nguang newey.

khwap khoon kha...



************


Daripada Abu Zar Jundub ibn Junadah dan Abu Abdul Rahman Mu'az ibn Jabal, r.a., رضي الله عنهما daripada Rasulullah SAW, bahawa Baginda bersabda: Bertaqwalah engkau kepada Allah walaupun di mana engkau berada, dan iringilah kejahatan dengan kebaikan, nescaya ia akan menghapuskan kejahatan tersebut dan bergaullah sesama manusia dengan budi pekerti yang baik.~Hadis riwayat al-lmam al-Tirmizi~


Dari Abu Hurairah ra., dari Nabi saw, bersabda :
"Sesungguhnya Allah Azza wa Jalla berfirman : "Aku bersama hambaKu apabila dia ingat kepadaKu dan kedua bibirnya bergerak (mengucapkan zikir) kepadaKu". 
(Hadits ditakhrij oleh Ibnu Majah).

Dan (ingatlah) berapa banyak binatang yang tidak membawa rezekinya bersama, Allah jualah yang memberi rezeki kepadanya dan kepada kamu; dan Dia lah jua Yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.
Surah Al-`Ankabuut ayat 60 

kuatkan HATI, tqa!

5 comments:

Nucleus said...

Assalamualaikum...kalau xkeberatan boleh terjemah ke bhs melayu?ini bahasa Thailand ke?huhu

seorang musafir said...

salam(^-^)
bahse siam kalo xsilap,
tiqah mmg ade darah siam.
xgitu tiqah?hehe
moge tiqah dan HATI tiqah dkurniakan kekuatan drpd Allah..ameen~

Ahsani Taqwiim said...

waalaikumsalam...

to nucleus: adusss..nak tqa terjemah ke bahasa melayu ke...huuu..
sbb apa yg tqa tulis tue, unt diucapkan pada HATI tqa..BUKAN UNTUK DIPAMERKAN..huuu..btw, i'll think of that..insyaALLAH..

to MUSAFIR: Yeap2...tqa mmg ade darah SIAM..hehee..waa, hebat syiro nie, tahu habis eh pasal tqa!

Anonymous said...

heheh
kalau nak ucap kat hati takyahla tayang kat sini kot..

bkn apa, bimbang ucapan kita tu tak brp sesuai dibaca oleh insan berlainan gender..
dalam kita menulis blog nih,
kena jaga adabnya juga
tak ubah macam kita sedang bicara guna mikropon kat dalam dewan yg kita expect kosong..
kadang sebenarnya ada je yg mendengar..
mungkin sebab kita terlupa bahawa jika pegang mikropon
sebenarnya akan ada banyak telinga yg terpasang..

perempuan ni dah la makhluk indah,
puak-puak adam mmg laaa selalu ter'perangkap' dengan indahnya wanita..
maka akan terbitla perasaan-perasaan yang tak sepatutnya..
Insya-Allah awak pun orang yang menegakkan islam kan
tentu awak tahu batas-batas lelaki-perempuan..

blog2 ni macam pintu pagar sebuah rumah. memang la yang menziarah tu jek yg akan tengok, tapi kena ingat, kita tak tahu sapa dia makhluk yg mai berziarah tu.. dan memangla pintu pagar tu kita yang punya, so suka hatila kita nak buh apa kat situ.. cuma cam tak berapa sesuailah jika kita dok tampal cerita-cerita yg terlalu peribadi... dan apa saja yg peribadi spt foto wajah wanita-wanita yang indah nih.. jadi tayangan pula, jika kepada wanita juga mgkin ok. tapi macam kurang sesuai kita tayang wajah kita kepada yg bukan mahram tanpa sebab yg konkrit..

hmm tentu awak lebih tahu,
kerana awak kan orang yg menegakkan islam kan.. orang buat dakwah tentu lebih arif.. saya sekadar memberi ingatan..
allah lebih mengetahui.. wslm

p/s: kalau delete ni lepas baca pun ok. maaf kalau menyinggung. sekadar menasihati.

Ahsani Taqwiim said...

to: anonymous

assalamualaikum kepada "anonymous"

jazakaalllah khair sudi menegur. ada betulnye kata2 anonymous. bila tak terjemah, nnt boleh mendatangkan fitnah kan?

disini, tqa akn terjemahkan:

to: hati ATIQAH



assalamualaikum
kun sa bai dee?
sa bai dee rae?


Kit theung
kit theung phaaw khaawng, maan dan, phee naawng..!

chan rak khoon maak leeuy..

khaaw thort ALLAH,
khaaw thort khaaw phooy.


sao.
nguang.
nguang newey.


sao.
nguang.
nguang newey.

khwap khoon kha...



********

to: hati atiqah

assalamualaikum.
apa khabar kamu?
saya khabar baik

saya rindu,
saya rindu ayah, mak, adik adik2.

saya sayang sangat2 mereka semua.

saya minta maaf ya ALLAH,
MINTA MAAF sangat2..

sedih,
penat,
penat sangat2..

sedih,
penat,
penat sangat2.


terima kasih unt semua.

***********

tqa tulis dlm bahasa THAI,
sbb xnak nampak yg tqa terlalu personal dlm menulis,
tqa juga mahu improve diri..xnak menampakkan blog ini terlalu personal juga, tapi lebih interaktif dan komunikatif.

wallahu'alam. ALLAH lebih tahu APA yang ADA di HATI kita.

tentang foto wajah itu, jazakallah khair menegur...tqa ada sebab juga mengapa tqa meletakkan gambar disitu..xmengapalah...mungkin tqa harus BERFIKIR lebh panjang. insyaALLAH.

***DELETE? mengapa harus DELETE pula?
TIADA SALAHNYA orang yang menegur, bukan? yang baik jadikan pedoman, kerana MANUSIA tak pernag lari dari kesalahan.

orang yang BIJAK ialah orang yang BERANI MEMBRI TEGURAN dan BERANI MENERIMA KRITIKAN juga. INSYAALLAH.

kepada anonymous,
jazakallah khair yang tak terhingga atas ingatan dan teguran bermanfaat.
moga ALLAh MEMBALAS dengan 1000KEBAIKAN.

assalamualaikum